THEO BLOM: MONUMENTAAL KUNSTENAAR

 

Theo Blom geb. 17 juli 1935 te Amsterdam, beroep kunstschilder, docent Rietveld Academie.  Hij trouwde (1) Therese (Thea) van Eldert, getrouwd 1959 te Amsterdam, geb. 7 apr 1937 te Amsterdam. Gehuwd met (2) Irma Schatz , geb. 15 nov. 1949, dochter van Leo Schatz en Sarah Kopuit. Gehuwd op 16 dec. 1977. Overleden op 9 nov. 1984. Partner (3, niet samenwonend ) Dionysia Hagen, van beroep kunstschilderes en lerares techniek op een middelbare school.

 

1935

theo huwelijk theo in atelier

theo nu

2010

Wijlen Jan Blom had een archief aangelegd over het kunstenaarsbestaan van Theo. Dit schreef Jan over zijn broer Theodorus: 

 

levensloop theo volgens jan

huwelijksfoto theo en thea

De foto hiernaast en hierboven zijn genomen op de huwelijksdag van Theo en Therese (Thea) in 1959.

op de bovenste foto hiernaast staan Theo's broers Dick (links) en Jan

Op de onderste foto staan z'n broer en schoonzus Piet en Lies

 

jan en dick huwelijk theopiet en lies  
 

 

 

 

 

Theo's huwelijk in 1977 met Irma Schatz was helaas van korte duur door haar vroegtijdig overlijden in november 1984. Na haar sterven stuurden Theo en de naaste familieleden van Irma deze tekening, die zij gemaakt had, rond als bedankbrief aan hun vrienden

Over de invloed die het overlijden van Irma had op het kunstenaarsschap van Theo deze tekst bij een tentoonstelling van hem in 1997. Het overlijdensjaar van Irma staat in de folder verkeerd vermeld

tekst tentoonstelling Noordholland

Dat Theo in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw één van de grote talenten als kunstschilder was blijkt wel uit deze krantenartikelen:

1964

 
8 schilders fodor Zeven van de acht schilders die de muren van museum Fodor hebben beschilderd V.l.n.r. Wim Strijbos, Pierre van Soest, Aart Roos, Hans Nahuijs (op stoel), Theo Blom (in cirkel), Rudi Bierman (met Bril) en Jan Sierhuis.
Op de opening van hun kunstwerk op 9 okt. 1964 werd de door het Holland Festival geweigerde compositie "Labyrinth"van Peter Schat uitgevoerd.

 

tekst Swarttheo in atelier

<

Virtuoos en vrolijk. zo werden de gouaches en tekeningen van Theo in galerie Swart genoemd.
Met titels als: "Goeie morgen", "Haast-je-ren-je", "Opa & Oempa", "Waar blijft Sint Joris?"

1965artistiek haastkarwei
tekening A'dam
Dit zijn twee kunstwerken uit z'n begin periode. De tekening hierboven is waarschijnlijk uit 1954 en is een fantasietekening van Amsterdam. De aquarel hiernaast is een fantasie van Istanboel (1954), waar Theo overigens nooit geweest is. De Bosporus en de Haghia Sofia moskee op de achtergrond
tekening Istanboel
In het Amsterdam Grafisch Atelier had Theo ook een tijd z'n werkruimte  
het A'damse Grafische atelier

aquarel 1958 Een aquarel uit 1958. Plaats onbekend

 

 

adams grafisch atelier

levensloop theo 2


theo met jan wolkers
Een project dat hij samen met Jan Wolkers deed. Jaartal onbekend

omslag boek tjechov

Wanneer hij deze boekomslag gemaakt heeft weet hij niet meer

tekening bij gedicht

datum onbekend

voorblad biesheuvel

restant tekennig biesheuvel

Theo was bevriend met de schrijver Maarten Biesheuvel. Voor hem deed hij ook illustratiewerk zoals hier links en rechts te zien is.
Ze hielden allebei van storm. Dus toen het weer eens zo ver was namen ze de boot naar Engeland. In Harwich aangekomen moesten ze de tijd doden tot de terugreis. Ze gingen aan de wandel buiten Harwich en verdwaalden. Ze kwamen een boer tegen en raakte met hem aan de praat. Wat ze zoal als beroep deden vroeg de boer. Nadat Maarten en Theo dat verteld hadden, zei de boer: "If you want a descent job, paint my horses".

maarten biesheuvel
Datum en plaats onbekendzoekplaatje theo
idem lange schilderij
tentoonstelling NH

<
Houtplein expositie Noord Holland 1997 (640x490)

TH Twente 1996
>

TH Twente

 

Dionyse in trein Dionysia, de huidige partner van Theo, woont op een woonboot aan de Keizersgracht in Amsterdam. Samen varen ze met een bijzondere zeilboot veel op het Wad. Beide boten liggen hier rechts op de foto. Hieronder de tjalk, een Hagenaar, van Dionysia voor onderhoud op de werf Kattenburg of Rapenburg (?) in Amsterdam

boot theo en dionysede boot van Theo naast die van Dionysia

theo op reunie werf dionyse Dionyse op reunie

Kinderen van Theo

Theo heeft twee zonen, beiden van zijn eerste echtgenote Therèse.

Marc Blom , geb. 28 aug 1959 te AmsterdamMatthijs Blom , geb. 19 mei 1962 te Amsterdam

 

Hij is getrouwd met Jeanette Kuppens en zij hebben 3 kinderen:
Rene
Chris
Floor

 

Hij is getrouwd met Hincke Elgersma op 16 juni 2000 te Amsterdam, geboren 28 febr. 1966 te Schaard (Fr.)

Matthijs 1 Hinke
Matthijs is architect maar doet tevens veel uitvoerende bouwwerkzaamheden van zijn ontwerpen. Hincke had lange tijd een winkel waarin ze tassen maakte (zie artikel)en tegenwoordig heeft zij een massagepraktijk aan huis.